Шість років тому українські воїни звільнили від російської окупації Слов'янськ, Краматорськ, Дружківку та Костянтинівку

У березні–квітні 2014 року російсько-терористичні війська окупували понад сім відсотків нашої території, а тому українці були змушені мобілізувати усі ресурси та стати на захист територіальної цілісності та незалежності країни.

Протягом червня–липня 2014 року українські воїни зупинили просування окупації та звільнили від бойовиків частину захоплених територій Донеччини та Луганщини.

5 липня 2014 року, завдяки вдало проведеним військовим операціям українські прапори замайоріли над Слов’янськом, Краматорськом, Дружківкою та Костянтинівкою.

Слов’янськ було захоплено російськими терористами 12 квітня. Спроби визволити Слов’янськ від окупантів 13 та 24 квітня виявилися невдалі, тому командування АТО розпочало облогу, поступово звужуючи кільце оточення. Основні бої точилися на блокпостах за контроль над комунікаціями. Проти терористів була застосована авіація. 3 травня сили АТО закріпилися на стратегічній висоті Карачун поблизу Слов’янська. 3 червня було знищено укріпрайон бойовиків у Семенівці, а 1–4 липня сили АТО визволили низку передмість, зокрема, Миколаївку. Усвідомивши марність подальшого опору, 5 липня бойовики залишили Слов’янськ та втекли до Донецька.

До звільнення міста були залучені підрозділи Національної гвардії України, 80 одшбр, 25 опдбр, 79 одшбр та 95 одшбр.

Також 12 квітня, того ж року, окупантами було захоплено Краматорськ. Бої в околицях Краматорська тривали у травні та червні. Однак, лише після втечі терористів зі Слов’янська 5 липня, до них приєдналися також окупанти з Краматорська, і місто перейшло під контроль сил АТО.

До звільнення міста були залучені підрозділи Національної гвардії України, 25 опдбр, 95 одшбр та ЦСО "Альфа" СБУ.

Дружківку терористичні угрупування зайняли наприкінці квітня 2014 року. Проте, облоги і бойових дій у місті не відбувалося. Бойовики залишили Дружківку і відійшли до Донецька у той самий день, коли були звільнені Слов’янськ та Краматорськ.

До звільнення міста були залучені підрозділи 93-ї омбр та Національної Гвардії України.

28 квітня озброєні бойовики захопили міську раду та відділ міліції Костянтинівки. 4 травня українські військові спробували звільнити місто. З двох вертольотів у Костянтинівці висадився десант сил АТО. Найзапекліший бій тривав за телевежу Костянтинівки. Однак звільнення Костянтинівки відбулося лише через два місяці, коли бойовики «ДНР» втекли до Донецька разом з іншими террористами.

До звільнення міста були залучені підрозділи БОП НГУ "Донбас", 79 одшбр, 95 одшбр, 80 одшбр.

Ми схиляємо голови у пам'яті про тих, хто віддав своє життя у боротьбі за українські міста, дякуємо воїнам, які пройшовши випробування війною продовжують свою боротьбу як на Сході нашої держави, так і в мирному житті.

Віримо, що українські воїни звільнять усі окуповані території нашої держави та у кожному місті, містечку й селищі майорітиме український прапор.

Інформацію підготовлено за матеріалами Українського інституту національної пам’яті.