Ігор Безкаравайний: «Створення системи адаптації ветеранів до цивільного життя неможливе без ефективної міжвідомчої взаємодії»

Комфортний перехід військовослужбовця від військової служби до цивільного життя неможливий без ефективної міжвідомчої взаємодії, у першу чергу, з силовими відомствами.  Про це заступник міністра у справах ветеранів України Ігор Безкаравайний сказав під час відкриття Національної зустрічі з розвитку спеціалізованих послуг для учасників бойових дій в АТО/ООС та членів їхніх родин. Захід організовано Міжнародним благодійним  фондом «Українська фундація громадського здоров’я».

– Ми орієнтуємося на американську модель роботи з ветеранами, яку вони називають «подорож ветерана».  Модель передбачає спільну роботу відомств щодо безперервного супроводу особи від початку військової служби і до повноцінного влаштування у цивільному житті. Головне у цій моделі те, що підготовка до інтеграції у суспільство розпочинається за кілька місяців до закінчення військової служби. Такий підхід виключає виникання психотравмувального ефекту на етапі між звільненням і взяттям на облік у соціальних службах, – повідомив Ігор Безкаравайний.

За словами заступника міністра, у цей період ветеран найбільше потребує підтримки.

– Замість швидкої адаптації, ветерану доводиться витрачати час, щоб розібратися, куди звернутися, як подати свої документи до соціального захисту чи інших установ. Де йому інколи доводиться чути «я вас туди не посилав», що є неприпустимим, – підкреслив Ігор Безкаравайний. – Формування нової моделі роботи з ветеранами вже розпочато. Лише спільними зусиллями з Міністерством оборони та іншими силовими структурами буде реалізована система переходу з військового життя у цивільне.    Особливо – в контексті підготовки військовослужбовця, майбутнього ветерана, до звільнення.