За підтримки Мінветеранів на Київщині відкрито другий Центр ветеранського розвитку

Міністерство у справах ветеранів України продовжує розширювати регіональну мережу Центрів ветеранського розвитку. Тринадцятий в країні та другий у Київській області заклад відкрили на базі Білоцерківського національного аграрного університету.

Завдяки потужним освітнім та матеріально-технічним спроможностям вишу демобілізовані Захисники і Захисниці, члени їхніх сімей матимуть змогу у Центрі проходити професійну адаптацію (навчання й перепідготовку), отримувати необхідну психологічну, соціальну, юридичну та іншу допомогу у в межах реінтеграції від військової служби до цивільного життя.

Як зазначила заступник Міністра у справах ветеранів України Світлана Кашенець, розбудова мережі Центрів ветеранського розвитку є пілотним проєктом в рамках створення безбар’єрних середовищ для ветеранів й ветеранок, членів їхніх родин. У місті Біла Церква заклад створено на базі аграрного університету.

Я дуже рада і вдячна, що ваш університет долучився до нашого проєкту. Ви маєте усі можливості для того, щоб розробити унікальні освітні програми для наших ветеранів та членів їхніх родин, які захочуть започаткувати власну справу за аграрним напрямком, працювати на розвиток агропромисловості України. Ми розглядаємо Центри ветеранського розвитку як освітні хаби, які сприятимуть нашим Захисникам і Захисницям, їхнім рідним повернутися до мирного життя. І я вірю, що ваш Центр буде популярним і успішним”, – наголосила Світлана Кащенець.

Крім того, у білоцерківському Центрі ветеранського розвитку проходитимуть фахове навчання майбутні помічники ветеранів. Адже Київщина долучилася до “пілотних” регіонів, де Мінветеранів реалізує свій експериментальний проєкт із впровадження в Україні інституту помічника ветерана.

У наступному році в Україні з'явиться нова професія “Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб”. Вірю, що вашому вишу вдасться запровадити освітню програму за цим напрямом, залучити студентів, які б хотіли допомагати і стати першими здобувачами такої освіти”, – зазначила заступник Міністра.

Ми вирішили долучитися до проєкту Мінветеранів та створити на нашій базі Центр ветеранського розвитку, щоб допомагати нашим хлопцям і дівчатам, які повертаються з фронту, отримати нову професію. Аграрний виш має потужні можливості та матеріально-технічну базу, має підтримку наших європейських колег, в нас вже є напрацювання спеціальних курсів для наших воїнів. Я вірю в успіх цього проєкту і вдячна Мінветеранів та всім дотичним відомствам за співпрацю”, – наголосила ректор Білоцерківського національного аграрного університету Олена Шуст.

Також у ході урочистостей Світлана Кашенець відзначила ветеранів та військовослужбовців вітальними листами Міністерства у справах ветеранів України. 

Зазначимо, обладнання для Центру ветеранського розвитку на базі Білоцерківського національного аграрного університету придбано в межах проєкту МОМ за підтримки Уряду і народу Японії.

Нагадаємо, Мінветеранів створює Центри ветеранського розвитку на виконання Плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. 

Заклади вже відкрито у Вінницькій області (Вінницький національний технічний університет), Львівській області (Національний університет «Львівська політехніка»), Дніпропетровській області  (Університет митної справи та фінансів), Миколаївській області (Чорноморський національний університет ім. Петра Могили), Харківській області (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна), м. Київ (Національний авіаційний університет, Національний університет фізичного виховання і спорту України), Київській області (Університет Григорія Сковороди в Переяславі), Сумській області (Сумський державний університет), Полтавській області (Полтавський державний медичний університет, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»), Житомирській області (Державний університет «Житомирська політехніка»).