портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Заява щодо неприпустимості рішення Міністерства оборони України про форму, в якій жінки-військовослужбовиці мають брати участь у параді до 30-ої річниці Незалежності України

опубліковано 02 липня 2021 року 18:10

Взуття на підборах несумісне з боєздатністю солдатів, а «пруський» крок на параді у такому взутті – це навмисно заподіяна шкода здоров'ю солдаток. Оскільки сьогодні в Збройних силах України проходять службу 57000 жінок – це неприпустимо.

Про це йдеться у спільній заяві Ольги Стефанішиної, Віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Марини Лазебної, Міністерки соціальної політики України, Юлії Лапутіної, Міністерки у справах ветеранів та Катерини Левченко, Урядової уповноваженої з питань гендерної політики.

Україна впроваджує стандарти НАТО, де безумовно діє принцип рівності прав і обов'язків військовослужбовців незалежно від статі. Так, невисокі підбори використовуються в окремих країнах-членах НАТО в якості складової парадно-вихідної форми жінок-військовослужбовиць. Але це взуття не використовується для марширування на парадах.

Одяг і взуття військовослужбовців мають відповідати вимогам, які забезпечують зручність та комфорт кожної людини як в мирних умовах, так, особливо, в умовах навчань, тренувань і, тим більше, в умовах ведення бойових дій. Українські жінки-військові роками виборювали своє право, на рівні з чоловіками служити в мілітарних структурах України і довели свою спроможність не на підборах, а з автоматами у руках. Наразі понад 16 тисяч жінок військових отримали статус учасниць бойових дій, 19 жінок загинули, троє з них – витягуючи своїх поранених побратимів з бою.

Зважаючи на цю неприпустиму ситуацію, урядовиці звертаються до Міністра оборони з вимогою невідкладно здійснити низку таких кроків:

- в терміновому порядку замінити взуття на підборах на комфортне взуття для участі у параді до Дня Незалежності  та на відповідних тренуваннях жінкам - курсанткам та військовослужбовицям;

- разом з жінками-військовими та ветеранками внести зміни до моделей взуття та одягу з існуючих моделей взуття та одягу на ті, в яких буде також зручно (як парадної, так і парадно-вихідної, бо це різні форми). Перед цим провести моніторинг (аудит) щодо усіх видів військової форми для жінок-військовослужбовиць у ЗСУ та інших мілітарних формувань України;

- керівникам урочистих заходів до Дня Незалежності забезпечити дотримання прав жінок та чоловіків і сформувати змішані «коробки» військових, до яких входять як жінки, так і чоловіки;

- Міністру оборони визначити радника з гендерних питань;

- провести опитування жінок сектору безпеки і оборони щодо задоволеності створеними умовами для служби, включаючи форменний одяг.

Міністерство оборони України
Міністерство соціальної політики України
Мінветеранів
Урядова уповноважена з ґендерної політики

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux