портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Юлія Лапутіна зустрілася з активістами з прифронтових громад

опубліковано 13 грудня 2021 року 15:38

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна зустрілася з представниками громадської спілки «Коаліція «На лінії зіткнення» – активістами прифронтових громад Торецька, Світлодарська, Авдіївки, Нью-Йорка, Красногорівки, Попасної, Щастя та Золотого.

«Кожен із нас проводить активну діяльність у своєму регіоні, на прифронтовій лінії. Ми завжди раді співпраці та вдячні за увагу до нашого проєкту», – сказав комунікаційник громадської спілки «Кооаліція «На лінії зіткненя» Денис Бігунов.

Юлія Лапутіна відзначила, що громадська спілка – дуже важливий проєкт, адже населені пункти, які знаходяться поблизу лінії розмежування на сході, мають перебувати у фокусі уваги влади та суспільства. 

Міністерка розповіла представникам коаліції про реалізацію ветеранської політики, забезпечення житлом захисників, зокрема тих, які водночас є внутрішньо переміщеними особами. Також з представниками громадської спілки Юлія Лапутіна обговорила соціальні гарантії для ветеранів для членів їхніх родин, поінформувала про роботу над законопроєктом «Про особливий статус Захисників та Захисниць України».

«На сьогодні ми маємо понад 400 тисяч ветеранів, разом з їхніми родинами, а також сім’ями загиблих, постраждалими у Революції Гідності, воїнами на території інших держав ця цифра складає 1,2 мільйони. Зараз Мінветеранів працює над багатьма проєктами для цих категорій громадян: створенням системи медичної та психологічної реабілітації, розробкою системи переходу з військової кар’єри до цивільного життя, цифровізацією послуг. Також ми створили бренд «Створено Захисниками», який має на меті популяризувати ветеранський бізнес», – сказала Юлія Лапутіна.

Зазначимо, що серед учасників зустрічі були волонтери, родичі військовослужбовців, ветерани. Багато хто з них знайомий з Юлією Лапутінною з 2014 року.

«Хочу подякувати Міністерству за роботу, яку ви проводите, та ініціативи, які створюєте для ветеранів – вони просто неймовірні, – сказав Андрій Полухін, представник ГО «Юей Груп». – Щодо нашого проєкту, хочу сказати, що він не просто охоплює Донеччину і Луганщину. Ми працюємо з особливою, прифронтовою територією, і вважаємо, що з боку держави доцільно створити конкретні інклюзивні практики щодо цього регіону. Як ветеран хочу сказати, що на прифронтовій території ставлення до ветерана упереджене через вплив ворожої пропаганди».

Юлія Лапутіна наголосила на тому, що у баченні Мінветеранів сучасний захисник – це носій українських цінностей: Волі та Гідності, Довіри і Відповідальності. З огляду на них Міністерство формує та реалізовує ветеранську політику.

Міністр та активісти з прифронтових громад обговорили варіанти подальшої співпраці та комунікації.

«Зараз ми дивимося у бік реформування регіональної політики, тому завжди готові долучатися до ваших ініціатив, які розвиватимуть ветеранську політику у ваших громадах», – сказала Юлія Лапутіна.  

Зазначимо, що представники громадської спілки «Коаліція «На лінії зіткнення» також зустрілися з Віце-прем’єр-міністром України – Міністром з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Іриною Верещук.

Також активісти відвідали Музей історії урядів України.

Довідково. З травня 2020 року ГО «Сильні громади» розпочала реалізацію проєкту зі створення коаліції прифронтових громад «На лінії зіткнення» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та проєкту «Демократичне врядування у Східній Україні». Мета проєкту – спільними зусиллями всіх зацікавлених сторін подолати проблеми прифронтових громад та закласти умови для їх сталого розвитку та подальшого процвітання.

У серпні 2020 року активні представники місцевої влади, бізнесу та громадянського суспільства цих громад об’єдналися у неформальну спільноту – «Коаліцію «На лінії зіткнення». У листопаді 2021 року відбулися установчі збори, на яких представники інституцій громадянського суспільства з 9 громад на лінії зіткнення (Авдіївка, Торецьк, Світлодарськ, Красногорівка, Сартана, Нью-Йорк (колишнє Новгородське), Попасна, Щастя, Золоте) створили регіональну організацію – громадську спілку «Коаліція «На лінії зіткнення».

Коаліція регулярно бере участь у заходах, ініційованих профільними парламентськими комітетами, міністерствами, провідними національними громадськими організаціями, є учасником публічних консультацій проєктів законів та інших національних політик.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux