портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Юлія Лапутіна взяла участь у міжнародній науково-практичній конференції щодо захисту прав людини в Україні в умовах воєнного стану

опубліковано 24 червня 2022 року 14:28

У п'ятницю, 24 червня, міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна взяла участь у ІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Захист прав людини в Україні в умовах воєнного стану”, що відбулася у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ в онлайн форматі.

Її організовано з метою об'єднання досвіду та потенціалу науковців і практиків задля спільного напрацювання практичних рішень щодо захисту прав і свобод людини та громадянина під час війни.

У конференції взяли участь представники органів державної влади та інститутів громадянського суспільства, провідних закладів вищої освіти та наукових установ України і зарубіжжя, дипломатичних представництв, загалом – понад 300 учасників з 11 країн світу.

У своєму виступі Юлія Лапутіна наголосила, що захист прав людини в Україні в умовах повномасштабної російської збройної агресії проти нашої країни має надважливе значення. Адже тисячі українських громадян зазнали важких психологічних травм під час окупації населених пунктів України, де російські війська чинили небачені акти нелюдських злочинів проти цивільного населення. “Ми маємо зробити все можливе, щоб захистити права цивільного населення в умовах, коли ведуться воєнні дії, так й у вже звільнених населених пунктах”, – зазначила міністр.

Вона розповіла про один з пілотних проєктів Мінветеранів – створення науково-практичного центру психічного здоров’я “Бородянка–Центр” на базі зруйнованого російськими окупантами центру соціально-психологічної реабілітації населення у селищі міського типу Бородянка (Київська область), що належав Міністерству. У закладі буде надаватися кваліфікована допомога за стандартами провідних країн світу як військовим так і цивільним особам, а також вивчатимуться феномени нелюдськості та геноциду, до яких вдалася російська армія по відношенню до українського народу.

“Ми маємо на рівні усіх науковців, на рівні практиків дослідити і на міжнародному рівні представити: чому, як стало можливим таке нехтування не тільки правами людини, а взагалі нормами людського соціального життя, – наголосила Юлія Лапутіна. –  “Бородянка–Центр” включатиме як безпосередньо реабілітаційні заходи, так і залучення науковців з антропології, кримінології, психіатрії, психології, щоб дослідити цей феномен нелюдства російського народу, який вторгся до нас. І щоб зробити все, щоб такі злочинні акти у 21 столітті були неможливими”.

Цей проєкт наразі перебуває на вивченні партнерів, до того ж Мінветеранів веде перемовини з низкою всесвітньо відомих університетів та наукових центрів, зокрема Йельським університетом (США) щодо залучення їхніх фахівців. “Щоб з відновленням не тільки прав, а й ментального здоров’я наших громадян відбулось відновлення України. Щоб ми створили сучасні запобіжники, аби такі злочини стали неможливими”, – підкреслила очільниця Мінветеранів.

Також Юлія Лапутіна наголосила на важливості захисту прав та підтримки ветеранів, сімей Захисників та Захисниць, родин загиблих, які тимчасово переїхали до інших регіонів через військові дії, чи окупацію рідних домівок. Для цього Український ветеранський фонд, що діє при Мінветеранів, започаткував програму з мікрофінансування ветеранського бізнесу. Відтак члени родини Захисників, які мають власний бізнес, або є самозайнятою особою, можуть отримати до 20 тисяч гривень на ведення власної справи.

“Сподіваюся, що плідна співпраця всіх учасників цього заходу дасть змогу на системному рівні напрацювати дієві програми щодо захисту прав людини, у тому числі наших Захисників і Захисниць, які перебувають зараз на фронті", та їхніх родин, – зазначила Юлія Лапутіна.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux