портал в режимі тестування та наповнення
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • English
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

В Мінветеранів обговорили з Послом Швеції в Україні можливості співпраці з розвитку ветеранської політики

опубліковано 27 вересня 2022 року 16:09

У Міністерстві у справах ветеранів України відбулася робоча зустріч заступників міністра Ігоря Яременка та Інни Драганчук з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеції в Україні Тобіасом Тибергом та Генеральним директором Академії Фольке Бернадота Пером Улссоном Фрідом. 

Участь у заході також взяли представники Академії та профільних директоратів Міністерства. Сторони обговорили перспективи та можливі напрямки розвитку подальшого співробітництва з розвитку ветеранської політики.

Ігор Яременко привітав гостей у Мінветеранів та висловив вдячність шведській стороні за всі зусилля, спрямовані на підтримку України в умовах повномасштабного російського вторгнення. Він поінформував про нову державну ветеранську політику, яку наразі впроваджує Міністерство, зокрема, щодо створення в Україні ефективної системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя. 

Вона передбачає медичну та психологічну реабілітацію, перекваліфікацію і працевлаштування, соціальний захист, житлове забезпечення ветеранів, членів їхніх сімей та родин загиблих Захисників і Захисниць. Мінветеранів розглядає систему реінтеграції ветеранів у мирне життя як один із важливих аспектів зміцнення національної безпеки України.


Інна Драганчук ознайомила учасників зустрічі з основними завданнями та напрямками діяльності Мінветеранів у сфері психологічної та фізичної реабілітації українських ветеранів та членів їхніх сімей та проєктами, що реалізуються наразі і заплановані до реалізації у найближчій перспективі.

Зокрема, акцентувала увагу шведської сторони на започаткованій під егідою першої леді України Олени Зеленської Національній програмі психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, до розбудови якої долучене і Мінветеранів. Так, фахівцями Міністерства було максимально спрощено механізм надання цієї допомоги Захисникам і Захисницям, членам їхніх сімей, родинам загиблих Воїнів. 

Також створено Реєстр постачальників послуг із психологічної реабілітації. Наразі до нього включено 25 медичних закладів, які законтрактовані з Мінветеранів та надають психологічну допомогу за новим механізмом. Такі послуги отримали вже понад 1500 осіб, розповіла Інна Друганчук. 

Заступники міністра також поінформували гостей про проєкти державної установи “Український ветеранський фонд”, що діє при Мінветеранів. Зокрема, щодо фінансування ветеранського бізнесу, що дозволяє  учасниками бойових дій, членами родин Захисників і Захисниць або загиблих Воїнів, і водночас – внутрішньо переміщеними особами (ВПО) отримати кошти для ведення та розвиток власної справи. 

Розповіли й про плани Міністерства щодо максимальної цифровізації сервісів,  спрямованих на забезпечення потреб ветеранів та членів їхніх родин, а також про проєкти, які потребують донорської підтримки. Зокрема, створення у всіх регіонах країни центрів ветеранського розвитку, на базі яких планується здійснювати навчання ветеранів війни та членів їх сімей, з подальшим перезапуском складових їх професійної адаптації. 

У свою чергу Посол Королівства Швеції в Україні та Генеральний директор Академії Фольке Бернадота висловили вдячність за можливість детально дізнатися про проєкти та плани Мінветеранів в розбудові нової державної ветеранської політики. Вони зазначили, що, починаючи з 2014 року, представництво Академії має успішний досвід з реалізації низки спільних проєктів з різними агенціями в Україні, а також досліджень, зокрема, з вивчення ветеранської проблематики. 

За підсумками зустрічі сторони наголосили про готовність до подальшого діалогу та налагодження співпраці з Мінветеранів у напрямках розвитку державної ветеранської політики. 

Довідково. 

Академія Фольке Бернадота  (Swedish: Folke Bernadotteakademin, FBA)  є шведським урядовим агентством з питань миру, безпеки та розвитку. FBA проводить навчання, дослідження та розробку методів з метою зміцнення миру та державного будівництва у конфліктних та постконфліктних країнах. Агентство названо на честь графа Фольке Бернадота, першого посередника ООН.

FBA знаходиться у віданні Міністерства закордонних справ Швеції. Агентство створено у 2002 році та працює з різними частинами мирного процесу:

Роззброєння, демобілізація та реінтеграція колишніх комбатантів

Запобігання конфліктам та вирішення конфліктів

Жінки, мир та безпека

Лідерство та політичні справи

Верховенство закону, права людини та підтримка виборів

Реформа сектору безпеки

Співпраця у миротворчих операціях

Безпека у полі

FBA є частиною шведської допомоги розвитку в галузі миру та безпеки.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux